Skip to main content

SZŰCS ISTVÁN

pályaorientációs és karrier tanácsadó

15 éve foglalkozom középiskolások pályaorientációjával, 10 éve karrier- és álláskeresési tanácsadással. Több mint 1000 emberrel dolgoztam ezekben a témákban egyéni tanácsadásokon és tréningeken, és még magasabb azok száma, akik az előadásaimat hallgatták. Az elmúlt 5 évben nagyot változott a munkaerőpiac, így az is, hogyan lehet eredményesen segíteni egy fiatalnak a számára legjobb utat megtalálni. Változott a hatékony álláskeresés technikája is, ezért folyamatosan fejlesztem a módszereimet és eszköztáramat, hogy megfeleljen a 21. század kihívásainak.

Pályaorientáció fiataloknak

A 21. században egyre nehezebb feladat a fiatalok pályaválasztása. Egyrészt fokozódik az a tendencia, hogy a munkaerőpiac rengeteg, néhány évvel ezelőtt még csak nem is létező, ezért alig ismert munkakört kínál (pl.: employer branding specialist, drón pilota). Másrészt a megszerzett végzettségek (akár középfokú, akár felsőfokú) egyre kevésbé determinálják, milyen munkakörben lehet azokkal dolgozni. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a készségek, attitűdök fontosságára, a közoktatás viszont ezek tudatosításával és fejlesztésével kevéssé foglalkozik.

Nálunk a pályaorientációs fejlesztő folyamat alapját az adja, hogy segítünk a fiataloknak tudatosítani, mely készségeik kiemelkedőek, és milyen tevékenységeket végeznek örömmel. Ezek alapján rálátást nyújtunk számukra, milyen munkahelyi feladatok tartalmazzák az általuk preferált készségeket, tevékenységeket, majd a feladatok alapján kialakul egy munkakör spektrum, amely érdekes lehet számukra. Szükség esetén segítséget nyújtunk abban is, hogy ki tudják próbálni a számukra érdekes munkaköröket, tudjanak beszélgetni a munkakörben dolgozó szakemberekkel. A folyamat végén áttekintjük, milyen utakon keresztül (egyetemek, szakok, gyakorlatok, képzések) tudják elérni a munkaerőpiacon kiválasztott területet, munkakört.

Karrier tanácsadás

A tapasztalatok alapján három fő igénnyel keresik az ügyfelek a karrier-tanácsadás segítségét.

  1. Talán a leggyakoribb, amikor egy adott munkáltatónál, munkakörben, területen ledolgozott 5, 10, 15 év után megszokottá, unalmassá, kihívások nélkülivé válik a munkahelyi élet. Elindul a keresés, mi lenne jobb, milyen feladatok lennének izgalmasabbak. Felmerül a kérdés, szükség lenne-e egy új végzettség megszerzésére vagy egy újabb nyelv elsajátítására? Egy másik területre, munkakörre váltás a következő lépés vagy egy vállalkozás elindítása? Ebben a helyzetben sokan az első lépést egy új végzettség megszerzésében látják. Kevesen tudják viszont, hogy a mai munkaerőpiacon nagy átjárási lehetőségek vannak (adott végzettséggel) bizonyos munkakörök, területek között. A karrier tanácsadásban azzal kezdjük a folyamatot, hogy feltárjuk, mi lenne az a terület, munkakör, ami élvezetes lenne. Amikor ezt meghatároztuk, megkeressük azokat a készségeket, tudásokat, amelyekkel a kliens már rendelkezik az új célhoz, és azokat is, amelyeket szükséges áthidalni. Utolsó lépésként támogatjuk az álláskeresési stratégia kialakítását és megvalósítását.
  2. A második tipikus eset, amikor az aktuális munkahely valamiért nehezen elviselhetővé válik (akár a munkatársakkal való együttműködés nehézsége, akár egy új vezető, akár a nem megfelelő bérezés miatt). Ebben az esetben az álláskeresési technikákra helyezzük a hangsúlyt. Először meghatározzuk az álláslehetőségének feltárásának módszereit, majd segítséget nyújtunk a feltárt cégek munkakörülményeinek előzetes elemzésében. Kiemelt fontosságú a professzionális pályázati anyag (önéletrajz, motivációs levél, kísérő levél, szükség esetén feladatok) elkészítése. A felkészülés utolsó pontja az állásinterjúk elméletének megismerése és a gyakorlatba való átültetése. Remek lehetőség a próbainterjú műfaja, amelyet ki lehet próbálni a tanácsadó segítségével, és közös elemzése gyors fejlődést eredményez.
  3. A harmadik jellemző helyzet, amikor az önmegvalósítás vágya az érdeklődést egy saját vállalkozás alapítása irányába tereli. Ebben az esetben a tanácsadó segít az ötlet kibontásában, és tanácsadói eszközeivel keretet ad a konkrét üzleti terv megfogalmazásához. Megtervezhetik azt is, hogyan lehet az aktuális főállás biztonságából lépésről lépésre kezdeni el építeni a vállalkozást, és áttekintik azokat a fontos információkat is, amelyek segítenek megtalálni a legjobb gazdasági formát és működtetést.

 

 

Bejelentkezés egyéni megbeszélés alapján

szucs.istvan@budaitanacsado.hu

pályaorientáció

karriertanácsadás

coaching