Skip to main content

Brózik Péter

pszichológus, tanácsadó szakpszichológus

Kurt Vonnegut 82 évesen megkérdezte gyermekorvos fiától: „Mi értelme az egész életnek?” Mire a fia, Mark, azt válaszolta:

– Apám, azért vagyunk itt, hogy átsegítsük egymást ezen a dolgon, akármi is legyen.

(Kurt Vonnegut: A hazátlan ember. 2006, Nyitott Könyvműhely, Budapest, 63. oldal alapján)

 

Mivel fordulhat hozzám a Budai Tanácsadóban?

A változással foglalkozom. Érintsen a változás bármilyen életterületet (pl. életmód/egészség, karrier/tanulás, kapcsolatok, családi szerepek), elsősorban olyan kérdésekkel fordulhat hozzám, amelyek itt és most aktuálisak az Ön életében.

Mikor érdemes hozzám fordulnia?

A változás tükrözheti a saját igényeinket, bekövetkezhet egyszerűen az idő előrehaladásával és előfordul, hogy más okból kényszerülünk rá. A változás természetes része az életnek és a legtöbb esetben a maga természetes módján zajlik – olykor szinte észrevétlenül, magától értetődően, olykor küszködve, látványosan.

De mindenkivel megeshet, hogy olyan kérdések kerülnek elő, amelyek elbizonytalanítóak: jó ez a változás, valóban szükség van rá, mi lesz utána, mi van ha én ezt nem is akarom? Vagy esetleg az fogalmazódik meg, hogy valami zavar, nem megy, nem olyan mint eddig, de nem tudom min kellene változtatni. Ha ezek a kérdések kínzóak és úgy érzi, hogy nem talál megnyugtató válaszokat vagy tanácstalanságot érez, akkor érdemes lehet pszichológushoz fordulni.

Miért érdemes hozzám fordulnia?

Rövid távon az egyik fontos haszna a pszichológiai tanácsadásnak a változással kapcsolatos érzelmi terhek, feszültségek oldása. Bizonyos szélsőséges esetekben (ezt hívjuk krízisnek, ami szintén természetes része az életnek) a változás akkora kihívást jelent, amely olyan folyamatot indít be, ami teljesen felborítja a működésünket. Hasznos lehet, szükség lehet pszichológus segítségét kérni, hogy újra önmagunk tudjuk kontrollálni az érzelmeinket, indulatainkat.

Szintén rövidtávú segítséget jelenthet a helyzet részleteinek, elemeinek feltérképezése, kiértékelése. Ugyanis – nem is olyan ritka ez – akár az is kiderülhet, hogy nem is arra a változásra van szükség, amit fontolgatunk, vagy nem is kivitelezhető úgy, ahogy elgondoltuk. Az előbb említett érzelmi aspektus mellett jól jöhet az, hogy megbeszéljük valakivel, aki teljesen független az életünktől, ezért nem befolyásolják azok a sémák, szokások, elvárások stb., amik minket körbevesznek.

És hosszútávon a célja és haszna lehet a pszichológiai tanácsadásnak, hogy nem „csak” a jelen kihívásaira sikerül választ adnunk. A változás legtöbb esetben a személyes identitást is érinti (ettől is válik nehézzé és ezért is érezzük nagynak a tétjét). Amennyiben a változás okait és céljait az identitás szempontjából, az identitás „síkján” sikerül értelmezni, akkor lehetőség nyílik arra is, hogy ne csak az adott helyzetet oldjuk meg. Így fejleszthetjük a személyiségünket, ezáltal megteremthetjük azt a képességet, hogy a jövőbeni változás-helyzetekre jobban, felkészültebben reagáljunk.

Bejelentkezés egyéni megbeszélés alapján

+36 20 824 9303

brozikp@gmail.com

pszichológiai tanácsadás

krízistanácsadás